Lär dig orientera 2016

Under 2016 startas en nysatsning på att lära ut orientering i Malung-Sälens kommun. Vid totalt 10 tillfällen (fem stycken under våren och fem stycken under hösten) kommer vi att erbjuda en kurs för barn/ungdomar samt även för vuxna nybörjare att lära sig använda orientering som träningsform.

Orientering är ett utmärkt sätt att aktivera hela familjen och ett tillfälle att komma ut i skogen. Enligt forskare vid Örebro Universitet är orientering en idrott som uppfyller alla kriterier för ett hälsosamt åldrande då du samtidigt som du motionerar även använder kognitivt tänkande, hävdar Ida Schoultz, som genomfört studien.

orientering-jpg

”Kursen är utmärkt för dig som gillar naturen, att promenera, jogga eller springa och vill ta ditt sätt att motionera i skogen till nästa nivå”. (David Andersson, initiativtagare till kursen och Europamästare i orientering 2006)

Malungs OK Skogsmårdarna är därför stolta över att kunna erbjuda följande grundkurs som går att genomföra för hela familjer, barn eller vuxna.

Anmälan

Anmäl dig till kursen här. För medlemmar i Malungs Orienteringsklubb är kursen kostnadsfri, men kräver ändå anmälan. För övriga är kostnaden 150 SEK för vuxna, 100 SEK för barn (t.o.m. 16 år) eller 350 SEK för en familj (2 vuxna + alla barn under 18 år). Anmälan inkluderar då också medlemsskap i  föreningen.

IMG_3297

Kursen innehåller ett tillfälle med fjällorientering i Lindvallen den 25 augusti 2016.

Upplägg

Vid varje tillfälle kommer vi att dela upp gruppen i mindre grupper utifrån ålder och förkunskap. För såväl vuxna och äldre ungdomar kommer varje tillfälle vara ett utmärkt sätt att motionera och du kommer att få röra på dig i terrängen i en hastighet som passar dig. För de yngre barnen kommer fokus att ligga på lek och att vistas i skogen. Träningen startar klockan 18:00 varje vecka och vid det första tillfället samlas vi vid gymmet TRIM.

28 april – Tillfälle 1 – Karttecken

Kartans tecken är som ett eget språk som förstås av alla orienterare över hela världen. Vi lär oss grunderna i kartans språk och begreppet skala. Vid samlas vid gymmet TRIM klockan 18:00.

SAMLINGSPLATS

12 maj – Tillfälle 2 – Kompassen

Så fungerar kompassen och så använder du den på effektivt sätt för att navigera rätt i terrängen?

SAMLINGSPLATS

19 maj – Tillfälle 3 – Höjdkurvor

Vi lär oss begreppet ekvidistans och hur vi kan tolka bergens lutning i terrängen.

SAMLINGSPLATS

26 maj – Tillfälle 4 – Stjärn-orientering

Stjärnorientering är en träningsform där du får träna din kondition och förmåga att springa i terrängen i intervallform.

SAMLINGSPLATS

2 juni – Tillfälle 5 – Sommarutmaningen

Sommarutmaningen är vårt avslutande pass innan sommarlovet. Här får du på egen hand använda de verktyg du lärt dig att hantera under våren och utmanas på en orienteringsbana med elektronisk stämpling och start likt en riktig orienteringstävling.

SAMLINGSPLATS

18 augusti – Tillfälle 6 – Vägvalsbedömning

Hur skall jag tänka när jag skall välja väg mellan kontrollerna. Vilket vägval passar bäst för min orienteringsteknik?

SAMLINGSPLATS

25 augusti – Tillfälle 7 – Fjällorientering

Vi drar till Lindvallen och lär oss tekniken för att orientera smart på kalfjället.

SAMLINGSPLATS

1 september – Tillfälle 8 – Sista-säkra

Begreppet ”sista säkra” används ofta inom orientering och innefattar hur vi skall tänka för att attackera kontrollpunkten på ett säkert sätt. Vi tränar på kontrolltagningar och lär oss att hitta vår ”sista säkra” i terrängen.

SAMLINGSPLATS

8 september – Tillfälle 9 – Riktningsträning

Vi fördjupar oss i förmågan att använda kompassen och hålla riktningen i terrängen.

SAMLINGSPLATS

15 september – Tillfälle 10 – Höstutmaningen

Dags att samla ihop dina erfarenheter från kursen och utmana dig själv på en hel orienteringsbana. Antingen springer du själv eller ihop med en kompis. Höstutmaningen erbjuder 3 olika banor med olika svårighet utifrån din träningsbakgrund och teknisk färdighet. Elektronisk stämpling för sig som önskar.

SAMLINGSPLATS

Vamt välkommen till kursen där hela familjen kan delta och där du som deltagare får möjlighet att upptäcka nyckeln som leder dig ut i skogen på ett säkrare sätt.