Knock-out finalerna, tävlingen där allt kan hända

Finaldagen välkomnade med ett snötäckt Norrtälje där yrsnön kom horisontellt norrifrån. Positivt tänkande blev temat innan start. Det var stjärnfyllda kvartsfinalheat som skulle ut och slåss om de tre platserna i varje heat. Vinna eller försvinna.

Under en intensiv sprinttävling tar du många och snabba beslut under loppet i allra högsta tävlingsfart. Här gällde att ta ett av de viktigaste besluten även innan starten. Av tre gafflingar gällde det att välja den bana med kontroller som du bedömde var de snabbaste utifrån just din förmåga. Vad de andra väljer har du ingen aning om. Taktiken kan variera hur du nyttjar dina 20 sekunders valtid. Antingen väljer du snabbt och nyttjar tiden för inläsning eller så analyserar du de olika varianterna så noga du kan och får sköta kartläsningen ute på banan.

Det visade sig att valet hade ganska stor betydelse där en till faktor kom att påverka i flera av heaten, hur många övriga löpare som valt samma som du själv. Både Oskar och Jennie hade lottats till riktigt tuffa heat men att komma bland de tre var fullt inom räckhåll med optimala lopp. Löparnas val visade sig bli avgörande då bägge hade valt, på papperet bra vägval, men tyvärr ensamma i sina heat. Det krävdes helt egen orientering några avgörande sträckor och det ledde till några förödande sekunders tapp mot täten och så var tävlingen över.

Johanna lyckades desto bättre i sitt heat och öppnade offensivt redan till första. Tog eget vägval och låg i täten. Lade sig sedan i rygg på landslagsorienterarna där det visade sig att 4 av 5 löpare kom att välja samma banalternativ. En stämpelenhet som inte fungerade kostade några dyrbara sekunder men hon krigade hela vägen in och tog sig hela vägen till semifinal – riktigt stark insats.

På semifinalen blev farten lite för hög och hon räckte inte riktigt hela vägen men totalt en strålande insats på helgen. Första kommentar efter målgång: ” Nu ser jag att det inte är så långt kvar till toppen , bara att träna lite mer så kan jag slå ännu fler av de bästa”.

Nästa helg väntar Elitstafetten eller ja MOXmila =)

Nästa helg väntar en helt annat typ av orienteringsutmaning. Elitstafett med 6 sträckor för både dam och herr, 3 natt och 3 dag. Malungs OK har glädjande 3 anmälda lag, 2 herrlag och ett damlag kommer till start. Kan bli lite 10-milastämning över den helgen trots alla restriktioner, men snön klarar vi oss utan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    FLER NYHETER

    Glad Påsk

    Påsken:Påsken är i antågande, som är en viktig högtid inom kristendomen och alla gudstjänster är speciella. Vi tycker att man ska följa hela skeendet om möjligt så att man förstår [...]

    Ökat intresse för fjällträning

    Fjällmaraton Sälens samarbetspartner Skistar presenterade i dagens pressutskick att flera arrangemang i Sälen ökar i popularitet tack vare det ökade intresset för träning i fjällmiljö. Fjällmaraton Sälen lyfts särskilt fram som ett av de arrangemangen....

    Ny löpare till klubben – Xoel Chamorro García

    Inför säsongen 2024 har Xoel Chamorro García från Nigrán, strax utanför Vigo i Galicien i Spanien, valt att gå med i klubben. Några känner redan igen honom då han var [...]

    FÖLJ OSS

    HITTA TILL OSS

    Malungs OK Skogsmårdarna
    Skolgatan 2
    782 30 Malung