Rost redo att angripa guld – drömmer även om Skottland

Orientering.se gjorde nyligen detta reportage om Erik Rost.1

Erik Rost har varit i glimrande form hela vintern. Nu åker han till VM med bästa självförtroende. ”EM var ett test in mot VM och vittnade om att jag gjort något rätt i alla fall”, skämtar Alfta-Ösa-åkaren, som även drömmer om ett VM utan skidor.

Med sig hem från schweiziska Lenzerheide hade Erik Rost två EM-guld, ett individuellt från långdistansen och ett som han bärgade tillsammans med Josefine Engström i mixstafetten. Ytterligare två fina medaljer att slänga in i prisskåpet hemma i Falun, men där fattas fortfarande ett VM-guld, och det är något skogsmästaren från Alfta vill ändra på i norska Hamar kommande vecka.

– VM-guld är självklart något jag eftersträvar. Jag har varit med i toppen i många år, jag har vunnit totalen och många medaljer. Men det är inget man ska tänka på när man väl är där. Då gäller det att bara fokusera på de olika loppen. Men jag tränar och har ett upplägg för att ha kapaciteten att vinna, säger Rost.

Totalt tränar Rost cirka 750 timmar om året. Den nivån har han legat på i ett par år nu men inför den här säsongen gjorde han vissa justeringar, som han själv upplever har gett resultat.

– Jag har lagt på lite mer muskler och åkt lite mer rullskidor och jag känner att jag kommer så bra förberedd som jag kan till VM.

Vilka distanser ser du som dina bästa guldchanser?

– Stafetterna är alltid lite enklare än de individuella. Vi har ett starkt lag, och vi har ju vunnit flera EM-stafetter. Konstigt nog har Sveriges herrar inte vunnit en VM-stafett på 19 år. Senast det skedde var i Lillehammer 1996 så nu jävlar ska vi sätta dit den.

Lättare att vinna stafetterna, men inget VM-guld i herrstafetten på 19 år. Det låter lite motsägelsefullt?

– Jag tror att det handlar om tillfälligheter. Som sagt, EM-stafetten har vi vunnit många gånger och det är ju samma motståndare. Stafetterna är de främsta guldchanserna, men sedan finns det givetvis många i det svenska laget, bland annat jag själv, som har chans att vinna individuellt.

Och vilken är din individuella favoritdistans?

– Skulle jag få välja så säger jag långdistansen, den är häftigast historiskt. Men egentligen spelar det ingen roll. Jag är skitnöjd om jag vinner en distans oavsett vilken.

Och nu får du chansen att knipa en medalj direkt på öppningsdistansen, mixstafetten, där du och Josefine Engström har fått förbundskapten Claes Turessons förtroende. Hur går tankarna kring det?

– På herrsidan stod platsen främst mellan mig och Andreas (Holmberg) och jag tror att det kanske vägde över till min fördel att jag och Josefine, som förstalag på EM, gick och vann. Det var nog väldigt jämnt mellan mig och Andreas, och jag är glad att jag får chansen. Det ska bli otroligt roligt att köra; jag ser det som en stor medaljchans.

Skidorienteraren Erik Rost är fysiskt i topptrim och har presterat på hög nivå hela vintern. Givetvis infinner sig frågan hur orienteringslöparen Erik Rost ser på framtiden.

Du har ju haft stora framgångar i skogen även utan skidor, men haft skadebekymmer på senare år – hur tänker du om din framtid inom vanlig orientering?

– Där har jag väldigt ljusa tankar. Planen är att jag ska köra full satsning in mot sommaren och försöka kvala in i landslaget igen. Jag hoppas kunna ta mig hela vägen till Skottland.

Men du har haft ont när du springer?

– Ja, jag har haft problem med en fotled i en och en halv säsong, ända sedan våren 2013 då jag trampade olyckligt och klämde ihop några ben i leden. Det har gjort ont när jag löper i ojämn eller kuperad terräng och skadan har varit lätt att reta upp. Men nu känns det bara bättre och bättre.

Har du gjort något ingrepp?

– Nej, men jag har lagt väldigt mycket tid på rehabilitering och på slutet har det verkligen gett resultat. Dessutom har jag hela tiden kunnat springa på slät mark.

Så då får vi se en heltaggad Erik Rost på Swedish League-tävlingarna till våren?

– Absolut. Och jag vet att jag kommer att behöva övertyga lite extra när jag kommer bakifrån. Senast jag sprang i landslaget var sommaren 2013, jag försökte hårt tejpad men kunde inte göra mig själv rättvisa.

Har du redan planerat in när du ska tävla i vår?

– En grovplanering finns, men än så länge försöker jag rikta allt fokus mot VM i Norge nästa vecka. Det är det som gäller nu.

VM i Norge pågår 10-15 februari, och så här ser programmet ut:
Tisdag 10 februari: Mixstafett
Onsdag 11 februari: Sprint
Torsdag 12 februari: Långdistans
Lördag 14 februari: Medeldistans (masstart)
Söndag 15 februari: Stafett

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Bugrusset blir en kvälls tävling!

  17 Juni går Buggruset i Malung mitt under Dansbandsveckan och i år har vi flyttat starten till kl 18:00 för att deltagarna lättare ska kunna ta del av kvällens späckade [...]

  Stafettligan #4 i Ånnaboda

  Under Kristihimmelfärds-helgen sprang våra löpare tre tuffa tävlingar i Kilsbergen strax utanför Örebro. Helgen inleddes med en medel följt av en långdistans och avslutades med den fjärde deltävlingen av Stafettligan. [...]

  10 Mila Nynäshamn

  Under helgens 10-mila levererade våra löpare många riktigt fina lopp och prestationer. 🌟 Herrlag 1 sprang extra bra och slog till med bästa resultatet på 8 år och slutade slutligen 13e endast [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung