SM lång i typisk Smålandsterräng

Finalplats på SM lång stod på spel i skogarna utanför Småländska HOK för 9 killar från MOK. Kvalet blev som vanligt en mycket tight historia där det gällde att ha sekunderna på sin sida. Stabilaste insatserna stod Ludwig och Johan för och fick varsin A-final biljett. Alla förhandsspekulationer stämde där det bjöds riktigt långa banor med stor variation i terrängen. Det gällde att behärska branta detaljrika sluttningar med rikligt med stup och sten, områden med riktigt tät skog där utmaningen var att hitta bra stråk och hålla riktning, sluttningar med gammal fin storskog med Elsa Beskow-mossa på marken och snabblöpta delsträckor på stig eller väg beroende på vägval. Att det var viktigt att ta rätt beslut på långsträckorna hade banläggare Karlsson (Till vardags tävlande för Malungs OK) förvarnat om i Skogssport. Det rådet tog Ludwig fasta på och berättade i intervjun efter målgång att han stått still över ½ minut innan han tog beslut om vägval på banans riktiga långsträcka där det verkligen fanns många alternativ och det gällde att bedöma sina styrkor och svagheter innan man gav sig i kast med sträckan och sedan följa planen på bästa sätt. Ludwig som gick ut helt i början av startfältet utifrån kvalplacering fick göra helt och hållet sitt eget lopp och gjorde en riktigt bra insats och höll ihop orientering och löpning hela vägen. Efter drygt 15 km bana fanns krafter för en aggressiv spurt som förärade honom en hajtand runt halsen. 20:e i detta starka startfält var riktigt bra och det var en strålande glad och oförskämt pigg Ludwig som summerade sitt lopp efter målgång.

Bilden kan innehålla: Ludvig Åhlund, som ler, står och utomhus

Foto: Lars Gustafsson

Den andra finalgubben, Johan, var inte lika pigg tyvärr. Han öppnade stabilt med bra orientering men benen var inte alls på Johans sida så sista delen av banan sjönk tempot och därmed även platserna i resultatlistan där det blev en 33:e plats till sist.

För killarna i B- och C-final var det ett bra tillfälle att få ett hårt tävlingslopp i tuff och utmanande terräng. Ett tillfälle för några att försöka skaffa sig några bra rankingpoäng som kan vara värdefulla inför nästa helgs seedning och starttid på Medel SM. Då väntar liknande terräng i en annan del av HOK, lite kortare banor förstås men ännu fler startande så då gäller det att hålla i både orientering och löpning för att få den där åtråvärda biljetten till final för att få mäta sig med svenska eliten, en värdemätare i världsklass.

Plac Namn Klass Tid Diff Km-tid
3 Oskar Lundqvist H21 Final C (36) 1:25:46 +5:27 7:55
6 Erik Rost H21 Final B (36) 1:33:29 +4:22 7:17
9 Martin Hammarberg H21 Final C (36) 1:27:30 +7:11 8:04
10 Filip Wadsten H21 Final B (36) 1:36:19 +7:12 7:30
12 Oskar Sandberg H21 Final B (36) 1:36:48 +7:41 7:33
20 Ludvig Åhlund H21 Final A (37) 2:01:02 +21:00 7:52
33 Johan Bäckman H21 Final A (37) 2:07:37 +27:35 8:18
Manuel Mexia de Almeida Horta H21 Final C (36) ej godkänd
Rickard Börjesson H21 Final B (36) utgått
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Bugrusset blir en kvälls tävling!

  17 Juni går Buggruset i Malung mitt under Dansbandsveckan och i år har vi flyttat starten till kl 18:00 för att deltagarna lättare ska kunna ta del av kvällens späckade [...]

  Stafettligan #4 i Ånnaboda

  Under Kristihimmelfärds-helgen sprang våra löpare tre tuffa tävlingar i Kilsbergen strax utanför Örebro. Helgen inleddes med en medel följt av en långdistans och avslutades med den fjärde deltävlingen av Stafettligan. [...]

  10 Mila Nynäshamn

  Under helgens 10-mila levererade våra löpare många riktigt fina lopp och prestationer. 🌟 Herrlag 1 sprang extra bra och slog till med bästa resultatet på 8 år och slutade slutligen 13e endast [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung