SM sprint – de små marginalernas mästerskap

Helgens sprint SM avgjordes i Örebro med Almby som arrangörer som på kort varsel tagit på sig denna tekniskt stora utmaning att arrangera 3 tävlingar på 2 dagar med hela svenska eliten på plats – hungriga efter en tävlingsfattig säsong. För Malungs del var det större intresse än normalt för sprint där det annars varit sprintspecialisterna som varit mest ivriga. Tyvärr blev det några sena återbud för skador och sjukdom vilket gjorde det extra utmanande att få till 2 slagkraftiga stafettlag på årets enda stafett.

Först skulle det avverkas en individuell tävling med kval och final på lördagen och förutom tävling att ta eftertraktade topplaceringar var det också platser i lagen som stod på spel. Att ta sig till A-final i seniorklasserna visade sig i år vara svårare är någonsin då det är många som vässat just löpningen denna speciella säsong och det var sekundstrider i alla klasser för att gå vidare. Det var 3 Malungslöpare som fixade detta, William Lind, Daniel Hajek och Jennie Börjesson-Eriksson. Väl på startlinjen på finalen hamnade alla 3 utanför topp 20 efter ytterligare en stor arrangörs tabbe med snitslar och öppna portar som gjorde det minst sagt förvirrande direkt efter startpunkten som drabbade de flera löpare som tog vänstervägvalet däribland våra herrlöpare.

Tillsammans med helgens rookie Sarah Persson utgjorde de stommen i första laget till stafetten.

De som inte lyckades ta sig till TV sända A-finalen fick en genomkörare i B-final där det för några gällde att visa för sig själv vilken kapacitet som finns och även slåss om platserna i 2:a laget. Revansch för Oskar Sandberg som på förmiddagen drabbats av en teknisk arrangörstabbe där han fick springa utan touch-free funktion på stämpelpinnen vilket gav en orimligt stor nackdel och 3 sekunder från A-final som varit ett av säsongens stora träningsmål. 3:e plats var kvitto på att farten finns och tillsammans med Magdalena Hajkova, Filip Wadsten och Carolina Delgado utgjorde de klubbens lag i B-final som fick utmana många bra klubbar på exakt samma banor där A-finalen skulle avgöras några timmar senare.

Stafetten var en rafflande tävling där alla löpare var överens om att det var helgens roligaste område med tät bebyggelse, många små innegårdar och några extra väghinder utlagda för att göra det så tekniskt utmanande som möjligt. Det var på grund av Corona flera begränsningar i reglerna där en var att publik inte var tillåten på arenan. Det blev förstås en annan stämning för löparna som är van att få peppande speaker och publiktillrop men nu gällde det att ”tagga till” ändå. Taggade var båda lagen där lag 2 i B-finalen lyckades bäst utifrån sina förutsättningar där alla 4 gjorde bra genomförda lopp vilket slutade med en 5:e plats och positiv känsla att ta med sig hem.

För första laget hade förutsättningarna ändrats i och med en tråkig fotskada för Johanna Börjesson-Erikssons och där fick Sarah hoppa in på kort varsel och ta sig an utmaningen att springa den första tuffa sträckan mot några av Sveriges absolut bästa och mest rutinerade sprintlöpare. Sarah som har sina rötter även i skidorienteringen är van många snabba beslut på kort tid men en felläsning på någon av de första kodsiffrorna strulade till det och hon hamnade lite efter draget men avslutade stabilt. Nu gällde att försöka knapra in på några av lagen framför och då fanns inte tid för några misstag. Daniel på sträcka 2 sprang rätt in i en grind på cykelvägen och gjorde en kullerbytta över men klarade sig med skrubbat knä och krossad kompass men naturligtvis tappade han en del fart och tid. Det räckte inte att både William och Jennie gjorde riktigt bra sprintlopp då avståndet fram var stort. Slutplaceringen 21:a var inte vad laget hoppats på men sprint är de små marginalernas tävling där det inte finns utrymme att rätta till något som gått snett.

Om helgens resultat var i underkant av det som förväntats så var stämningen i truppen ändå lika hjärtlig och peppande som den brukar. Att ha roligt tillsammans är grunden för att det ska vara roligt att träna och nu väntar en lång rolig grundträningsperiod till en som vi hoppas Coronafri OL-vår 2021.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Nytt pris till segrarna i Buggruset

  Härliga nyheter, Kläppen Ski Resort går in och sponsrar segrarpris 2 500:-/klass Ska vi få någon som går ner mot de svenska rekorden? Dam 15.04 Herr 13.32 Ska vi få [...]

  Anmälan via hemsida stängd

  11/7 - 16/7 - Anmälan hos Petterssons 17/7 (Tävlingsdagen) - Anmälan på plats cid start/mål (11:00-13:00) Löpare som ej finns på plats i Malung kan anmäla sig via SMS till [...]

  LAKIA Jukola vilken helg!

  Finlands äventyret är över för denna gång och det har rapporterats om god stämning och många fantastiska prestationer av så väll löpare som ledare. Jukola gick i år av stapeln [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung