Följ Mårdarna på söndagens SM-tävling LIVE

Alla MOKS löpare vidare i knockout-sprinten

I helgen ska de första medaljerna i den nya orienteringsdisciplinen knockoutsprint delas ut när SM avgörs i Norrtälje. Lördagens startfält hade världsklass då alla dom bästa sprintorienterarna stod på startlinjen, inte bara i jakten på finalplats till söndag utan också åtråvärda biljetter till EM om några veckor.

För Malungs tre löpare var målet att göra riktigt bra prestationer för att kvalificera sig till finalheaten. Ett kval är tyvärr en sådan typ av tävling där det gäller att inte göra några ödesdigra misstag, då är man utanför topp 36 direkt. Några större misstag fanns inte för någon av Malungslöparna denna vintriga dag där nordanvinden bjöd både snö och hagel i omgångar. Alla höll huvudet kallt men benen varma vilket räckte till morgondagens final med ganska god marginal. Det var som väntat extremt tight i toppen och ett litet långsammare vägval på 10 – 15 sekunder kostade lika många placeringar.

Oskar Sandberg, den enda av klubbens herrlöpare som antagit utmaningen, var riktigt nöjd med sin 18:e plats efter ett stabilt men inte hundraprocentigt lopp. Det höll på att bli ett förödande misstag på en långsträckorna då han lästa fel på möjligheten att passera ett staket men han insåg missen snabbt och kunde justera med enbart just en 10-sekunders miss.

Även Jennie Börjesson Eriksson i D 21 rapporterade ett något långsamt vägval under banan men 19:e platsen räckte med god marginal till kvartsfinal där även syrran Johanna fick en plats efter tävlingens 24:e bästa tid.

Hundraprocentig utdelning alltså för Malungslöparna som nu laddar inför morgondagens finaler med energi och kartanalyser för att vara så väl förberedda som möjligt. På kvartsfinalen är det ett spännande moment inblandat – löparnas vägval – där man innan start får chans att välja sin egen gaffel på banan som kan bli helt avgörande vilka tre löpare som tar sig vidare till semifinalerna. 18 åtråvärda platser väntar i den TV:sända semifinalen följt av en gastkramande final direkt efter. Den som går hela vägen behöver alltså prestera 3 lopp på runt 7 minuter i allra högsta tempo på en och samma dag.

Från klockan 11.00 på söndag kan du följa tidernas första SM i knockoutsprint. Semifinaler och finaler tv-sänds på orienteringsmagasinet.se. I Norrtälje vankas i helgen viktiga EM-tester i form av en klassisk sprint på lördagen och ett SM i knockout-sprint på söndagen.

SM-tävlingen, den första någonsin i knockout-disciplinen, kommer att tv-sändas och kommenteras av Mårten Frendelius och Mats Troeng. Löparna kommer att kunna följas under hela loppet och tävlingarna ramas in av ett studiomagasin som leds av Orienteringsmagasinets Sara Malmborg.

På orienteringsmagasinet.se kommer du gratis att kunna följa söndagens sändning.

Startlistor, gps-tracking och liveresultat hittas HÄR

Mycket på spel i Norrtälje – förbundskapten Carlsson om EM-testerna

TV: Knockout-sprint debuterar på SM – så funkar det

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Så springer du ditt bästa fjällmaraton Sälen

  Hur förbereder du dig allra bäst?  så du kan vara så här glad när du springer. Det finns några gemensamma faktorer för de flesta traillopp. Dessa är bra att ha med [...]

  SM Natt och Stigtomta 2024

  Sörmlandsterrängen skulle utmanas både dag och natt i helgen. Det innebär småkuperad detaljrik terräng där det är magiskt fint på hällarna men riktigt brötigt i grönområden och på en del [...]

  Så sätter du upp mål för din traillöpning

  Det är dåligt väder ute och tröskeln till att dra på sig träningskläderna känns högre än någonsin. Känner du igen dig? Då kan en tydlig målsättning komma väl till pass. Ett [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung