Swedish League Final i Strängnäs

Orienteringssäsongen 2022 avslutades för elittruppen med dubbla deltävlingar i Swedish League strax utanför Strängnäs. Malungs OK ställde upp med 11 löpare där det varit lite blandade framgångar under säsongen och därför olika förutsättningar inför de två sista deltävlingarna.

Lördagen bjöds en intensiv medeldistans i snabblöpt och tekniskt utmanande terräng där många av kontrollpunkterna var placerade i mer eller mindre täta grönområden för att öka svårighetsgraden. Svagt kuperad terräng vilket innebar att de höjder som var redovisade var relativt små och krävde noggrann kartläsning för att undvika onödiga misstag. Någon minuts ”bom” innebar ganska många placering och därmed sekunder i jaktstarten.

Den av Malungslöparna som lyckades bäst på medeldistansen var Johanna Börjesson Eriksson med sin 21:a plats vilket gav henne ett intressant utgångsläge på söndagens långa jaktstart med häng på flera konkurrenterna framför.

Bland herrarna var konkurrensen som vanligt stor och där var det tre MOKSare som lyckades ta sig in topp 40, Ludvig Åhlund 30:e, Hugo Lilleström 35:a och Filip Wadsten 37:a. Alla inom 5 minuter efter segrande Jonas Gustafsson från OK Kåre.

Kvällen nyttjades till taktik- och tekniksnack och den som lyckades omsätta det bäst i praktiken av herrarna när det skulle avgöras var Hugo som passerade några löpare och sprintade in på en mycket fin 25:e plats totalt efter 11 avgjorda tävlingar. En framgång att ta med sig in i vinterträningen med siktet mot flera roliga stafetter där taktik, fart och förmåga att nyttja hänglöpning är goda egenskaper. I samma klunga fanns även Daniel Hajek men han tappade 1 minut sista varvet men 31:a är även det en bra slutplacering. Nämnas bör att Hugo endast var 2,5 minuter efter dagens snabbaste sträcktid, vilket indikerar på att kapaciteten verkligen finns.

Starkast lysande stjärna i MOKS gruppen var utan tvekan Johanna som passerade flera starka damer på den drygt 12 km långa banan. Hon spurtade in på en imponerande 11:e plats efter att ha dragit nytta av sin goda löpförmåga och goda taktik, låt de andra göra grovjobbet och lägg dig bakom rätt rygg. Syrran Jennie hade haft det lite snårigare på medeldistansen och därmed fått gå ut lite längre bak i fältet men avslutade med den äran på en 26:e plats.

Nu när säsongen är avslutad riktas fokus direkt mot nästa säsong som startar redan om några veckor med ett upptaktsläger i Sundsvall där flera av SM distanserna kommer att avgöras. Där kommer kurvbilden och kuperingen att vara något helt annan, var så säker på att de höjder som finns redovisade kommer att synas och kännas i benen.

Carina Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Så springer du ditt bästa fjällmaraton Sälen

  Hur förbereder du dig allra bäst?  så du kan vara så här glad när du springer. Det finns några gemensamma faktorer för de flesta traillopp. Dessa är bra att ha med [...]

  SM Natt och Stigtomta 2024

  Sörmlandsterrängen skulle utmanas både dag och natt i helgen. Det innebär småkuperad detaljrik terräng där det är magiskt fint på hällarna men riktigt brötigt i grönområden och på en del [...]

  Så sätter du upp mål för din traillöpning

  Det är dåligt väder ute och tröskeln till att dra på sig träningskläderna känns högre än någonsin. Känner du igen dig? Då kan en tydlig målsättning komma väl till pass. Ett [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung