Tufft Lång-SM i Övik

SM 2023 har tema Norrland på nästan alla distanser. Något löparna från MOKS sett fram emot. En terräng med stark kupering och mycket teknisk orientering. Den typ av orientering som kräver mesta möjliga. Under helgen avgjorde första av höstsäsongens SM-distanser, lång. Lördagen innebar kval för att ta sig vidare till söndagens finaler, dit de 40 bästa löparna i respektive klass tar sig.

Om vi först blickar bakåt till hösten 2010 så fanns det en MOKS löpare, då tävlande för dagens arrangörsklubb, Nolaskogsarna, som hade stora förväntningar inför starten i H16. 16 årige Ludvig Åhlund infriade alla förhoppningar den dagen på den tuffa banan i bergen kring Örnsköldsvik och tog hem segern i klassen. Förväntningarna den här gången i andra och ännu brantare Örnsköldsviksberg var inte seger men att göra en tekniskt och fysiskt bra prestation. Ludvig var en av 5 löpare som klubben som fick till detta så pass bra att det räckte till A-final. Bland killarna var även Oskar Sandberg och Hugo Lillieström bland de 14 bästa i sitt kvalheat vilket var kravet för final.

Det visade sig att det blev en hård kamp mellan Malungskillarna där det växlade under loppets 15 km långa bana vem som tog kontrollerna säkrast och de bästa vägvalen. Banans längsta sträckan mätte över 3 km och passerade många höjdmeter. Hugo var den som hade piggast ben på slutet vilket räckte till en 31:a plats. Oskar tog sig in på 34:e plats och Ludvig kämpade sig in som 37:a där energin för båda hade sinat mot slutet. Vann gjorde Viktor Svensk med ett imponerande lopp där det ett tag såg ut att kunna bli en tuff kamp mot storebror Joakim.

Bäst placering i finalerna för MOKS fick Johanna Börjesson Eriksson med sin 14:e plats. Johanna som sedan O-ringen i Åre känt sig krasslig och så sent som för en vecka sedan var osäker på om hon skulle kunna ta sig till start eller inte. Hon hade blivit allt piggare under veckan och startade kvalet med inställning att fokusera på orienteringsmomentet. Tog en finalplats med god marginal där målsättningen var samma. Hon fullföljde sin plan även om reflektionerna direkt efter målgång mest handlade om hur tufft och jobbigt det hade varit och lite mindre superlativ över hur roligt det varit men det brukar komma lite senare efter analyserna. Syrran Jennie startade finalen stabilt men sedan gjorde hon flera orienteringsmissar på alltför många kontroller och då rasar tiden iväg i bergsluttningarna där alla detaljer ser likadana ut.

Den från klubben som utstrålade mest nöjdhet efter sitt lopp i B-finalen var nog klubbens nyförvärv Daniel Nilsson som efter ett lite svajigt kvallopp fick till orienteringen bra och en fin 5:e plats blev facit. I B-finalen hade John Börjesson ingen lyckad dag och efter att han dagen innan rivit sönder kartan efter ett fall och haft stora problem att hitta kontrollerna nog redan glömt helgens tävling och börjat blicka framåt mot nya mål. 5:e plats blev placeringen även för Joel Hallberg men då i C-finalen och hans beskrivning efter loppet var att kroppen var klart piggare än dagen innan på kvalet.

Pigga löpare hoppas vi står på startlinjen redan på fredag när SM medel avgörs i Sundsvall nästa helg. Den helgen avslutas sedan med SM stafett där Malung kommer att ha 5 lag på startlinjen.

Carina Sandberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Så springer du ditt bästa fjällmaraton Sälen

  Hur förbereder du dig allra bäst?  så du kan vara så här glad när du springer. Det finns några gemensamma faktorer för de flesta traillopp. Dessa är bra att ha med [...]

  SM Natt och Stigtomta 2024

  Sörmlandsterrängen skulle utmanas både dag och natt i helgen. Det innebär småkuperad detaljrik terräng där det är magiskt fint på hällarna men riktigt brötigt i grönområden och på en del [...]

  Så sätter du upp mål för din traillöpning

  Det är dåligt väder ute och tröskeln till att dra på sig träningskläderna känns högre än någonsin. Känner du igen dig? Då kan en tydlig målsättning komma väl till pass. Ett [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung