SM natt med ljuspunkter

Säsongens sista SM tävling i Norrland avgjordes i Sundsvall med Södra bergets friluftscenter som arena. En arena där mängder av mästerskap i olika sporter arrangerats och med en terräng som var perfekt för ett utslagsgivande nattmästerskap. Banläggarna hade varvat långa vägvalssträckor där det fanns möjlighet att sträcka ut på stiglöpning ”runt” med kortare sträckor i extremt detaljrika sluttningar där det verkligen gällde att hålla koll på kompassen och läsa kartan för att inte tappa onödiga minuter.

Herrarna i Malung gjorde en bra laginsats där totalresultat hade gett en tydlig pallplats om det hade varit en lagtävling. Nu var det i allra högsta grad en individuell insats där varje löpare hade banan, terrängen, mörkret och sin egen trötthet att bemästra. Det var gafflad bana vilket ställde ytterligare krav på egen orientering hela den 12 km långa banan. Det som hade bäst flyt både med löpning och kontrolltagning den här natten var Hugo Lillieström som efter målgång strålade i kapp med pannlampsskenet när han kunde konstatera att loppet räckte till karriärens första individuella topp 10-plats på SM för seniorer. 9:e plats efter ett mycket stabilt lopp rakt igenom. Stabilt var det också för Ludvig Åhlund förutom några försmädliga krokar på knappa minuten vid några av banans 21 kontroller. Det visade sig efter målgång att det fattades ynka 39 sekunder för en topp 10 plats vilket förstås varit målet för hela höstens SM tävlingar. Oskar Sandberg, Filip Wadsten, Daniel Hajek och Rickard Börjesson kunde kvittera godkända, men inte perfekta lopp, men placeringarna 17, 24, 27 och 31 visar på en hög nivå totalt sett för klubben.

Svensk nattmästare blev Viktor Svensk, Stora Tuna, som imponerade stort och vann med 5 min vilket innebar att han tagit storslam på höstens skogs SM och åter visade vilka kvaliteter han har både tekniskt och fysiskt när det blir riktigt lång och tuff skogsorientering.

Hugo 9a.

Oskar 17e.

För damerna som tidigare under säsongen gjort flera stabila insatser blev det en mörk natt. Johanna Börjesson Eriksson hade ett riktigt bra lopp på gång och låg fram till banans 10:e kontroll med god marginal bland de 10 bästa. Det blev sedan en ordentlig bom på över 10 minuter som kostade många placeringar och även koncentration vilket innebar några ytterligare misstag innan hon mycket besviken passerade mållinjen som 20:e. Syrran Jennie hade en lite annan upplevelse av loppet där hon växelvis gjorde några riktigt bra sträckor med att ”småstrula” vid flera kontroller vilket totalt sett gav en 21:a plats, 12 sekunder efter Johanna men över halvtimmen efter nattens suverän Andrea Svensson, OK Tisaren, som på samma sätt som Viktor kopierade segern från förra året.

Swedish League avslutning

Sundsvall bjöd på bästa tänkbara förutsättningar när Swedish League skulle avgöras och årets bästa orienterare koras i de sex klasserna med jaktstart baserad på 10 tidigare tävlingar. Poäng hade räknats om till sekunder inför en rafflande jaktstart. Stora Tuna tog storslam där Viktor Svensk vann efter att Gustav Bergman bjöd in genom att missa näst sista kontrollen. I damklassen visade året Tove Alexandersson att hon är oslagbar en dag när orienteringen stämmer och sprang upp och förbi alla som startat före.

Ingen av Malungslöparna hade något med tätstriden att göra i de båda seniorklasserna men det fanns många ”tävlingar i tävlingen” där det bildades olika klungor som kämpade om bra slutplaceringar.

Den av Malungs seniorlöpare som kämpade hårdast var Johanna som höll ett högt tempo direkt från start. Utgångsläget 10:a visade på en jämn och bra säsong med flera fina resultat. Johannas offensiva mål var att försvara den platsen och kanske till och med plocka ytterligare någon placering. Energinivån sjönk efter varvningen och sista kilometrarna klarade hon på ren vilja och tack vare ett hårt pannben. Behöll 10:e platsen – grattis till en bra säsong!

I herrklassen var det tre malungskillar som hade poäng med sig från säsongen och ställde upp i finalen. De kom ihop i samma klunga efter första långsträckan och såg varandra till och från resten av banan. Daniel Hajek var den tekniskt och taktiskt vassaste mot slutet och sprang in på 26:e plats. Oskar Sandberg och Filip Wadsten bjöd på en spektakulär spurtduell som Oskar vann och placering 28 och 29 blev säsongens Swedish League facit.

Nästa klubbutmaning blir nu 25-manna där det kommer att bli många spurtdueller men då inte mot klubbkompisar utan i kamp mot andra klubbar.

//Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  FLER NYHETER

  Bugrusset blir en kvälls tävling!

  17 Juni går Buggruset i Malung mitt under Dansbandsveckan och i år har vi flyttat starten till kl 18:00 för att deltagarna lättare ska kunna ta del av kvällens späckade [...]

  Stafettligan #4 i Ånnaboda

  Under Kristihimmelfärds-helgen sprang våra löpare tre tuffa tävlingar i Kilsbergen strax utanför Örebro. Helgen inleddes med en medel följt av en långdistans och avslutades med den fjärde deltävlingen av Stafettligan. [...]

  10 Mila Nynäshamn

  Under helgens 10-mila levererade våra löpare många riktigt fina lopp och prestationer. 🌟 Herrlag 1 sprang extra bra och slog till med bästa resultatet på 8 år och slutade slutligen 13e endast [...]

  FÖLJ OSS

  HITTA TILL OSS

  Malungs OK Skogsmårdarna
  Skolgatan 2
  782 30 Malung